Maria Rubinke - LEGACY

OBS: Udstillingen er lukket.

7. februar - 19. maj 2019


Uhygge møder fint porcelæn og bronze i årets første udstilling på Kastrupgårdsamlingen, hvor skabelsesberetningen, magiske væsner og surrealisme udfordrer fantasien i Maria Rubinkes store skulpturer og installationer.

Det forundelige og mærkelige som udgør vores verden har altid været grobund for eventyr og myter, hvor solen er blevet trukket på en vogn, kaninhullet har ført til en anden verden og en sort kat som løber over vejen, ikke bare er en uskyldig sort kat. I kunstens verden har kunstværket været det sted, hvor fantasi og skaberkraft har kunnet give os noget at forholde os til. Et frirum, hvor vi kunne få plads til at få styr på tingene og få det vist enten skønt - eller uskønt.

Sådan en kunst er Maria Rubinkes og for mange er mødet med hendes værk en intens og uforglemmelig oplevelse.

Maria Rubinke (f. 1985) er uddannet fra Kunstakademiets Glas- og Keramikskole på Bornholm i 2008. Allerede i studietiden blev hun fascineret af porcelænet og det har siden da været hendes foretrukne materiale. Til denne udstilling har hun også kastet sig over bronze og marmor og dermed udvidet sit univers. I porcelænet, såvel som i bronzen, udfordrer Rubinke mulighederne med materialet. Her finder man store porcelænskrokodiller, mandsbrede bronze-skrubtudser og et 4 meter højt og 1 ton tungt bronze-relief, hvor krager og skarabæer kigger på os fra knortede bronze-grene.

Bronze og porcelæn i Lysternes Have
Som direkte inspirationskilde til udstillingen har Rubinke fordybet sig i et af kunsthistoriens mest kendte værker: Nemlig Hieronymus Boschs maleri: Lysternes Have fra 1490-1510, hvor Himlen, Jorden og Helvedet er afbilledet med fantasifulde dyr og nøgne, skøre kroppe i et drømmelandskab. Rubinke har ladet sig inspirere af værket og følt et slægtskab med det, som kommer til udtryk i udstillingen. Hun beskæftiger sig således med kulturarven og forsøger at stille spørgsmål ved, hvad vi som mennesker efterlader os og giver videre til andre. Det er her udspringet til titlen, LEGACY, skal findes. Til udstillingen på Kastrupgårdsamlingen vil Rubinke installere hele landskaber i museets særudstillingsrum – endda med et fuldt funktionelt springvand. Museets særudstillingsfløj vil således blive omdannet til et eventyrligt og fantasifuldt landskab, hvor stemningen fra Alice i Eventyrland møder Rubinkes surrealisme.

Som kunstneren selv udtrykker det i udstillingens katalog:

"Udstillingen LEGACY indeholder et væld af elementer fra fortid, samtid, religioner og ikke mindst fantasi og eventyr. Det er en udstilling, der spiller på sanser og følelser. Forhåbentlig får den os til at reflektere over de helt grundlæggende spørgsmål i den menneskelige eksistens.Eller blot at  efterlade et spor af et eventyr. Som i en godnathistorie, hvor bogen netop er blevet lukket i."


Udstillingen ledsages af et rigt illustreret katalog med tekster af Museumsleder på Kastrupgårdsamlingen, Mette Sandhoff Mansa og Pilvi Kalhama, Direktør, Espoo Museum of Modern Art, Finland.
Udstillingen er blevet til i samarbejde med Bornholms Kunstmuseum.


Læs mere om kunstneren på kunstnerens hjemmeside

mariarubinke.com