Undervisningsforløb 2021

Jacob Rantzau. Saviour scenery, 2020. Olie på lærred. 180 x180 cm. Privateje.jpg

JACOB RANTZAU - So far Away

12. nov 2020 til 6. april 2021


TEMAORD:

PORTRÆT, MENNESKEKROPPEN, MALERI, IDENTITET

Enorme malerier af menneskeskikkelser i fuld figur. Halvt opløste ansigter og realistiske gengivelser af personer. Og en natur som ser velkendt dansk ud – men dog lidt mere foruroligende end den plejer. Alt det rummer Jacob Rantzaus malerier som kan ses på Kastrupgårdsamlingen indtil 21. februar 2021. I centrum af Rantzaus værker er menneskefiguren. Den er ofte realistisk gengivet – og så er det endda ofte kunstneren selv der står model. I skoletjenestens forløb undersøger vi Rantzaus værker som portrætter og hvordan han bruger genstande og også landskabet som symboler, der er med til at kommunikere en stemning, følelse eller et budskab. I hans værker er der udover mennesker: Skrivemaskiner, både, fugle, tråde, flammer, korn og meget andet som kan tolkes og fortolkes. De er værker som er fyldt med almenmenneskelige tanker og dillemaer og støre samfundsmæssige udfordringer som klimakrise og vores brug af digitale medier.

Skoletjenesten udbyder to slags forløb

1 Times undervisningsforløb. (OBS: Kun for 0. til 4. klasse per 15.03.2021)
Med udgangspunkt i billedanalytiske greb og billedsamtale gennemgåes en række udvalgte værker af Jacob Rantzau. Værkerne åbnes gennem små øvelser og dialogbaseret undervisning.


2 Timers værkstedsforløb (OBS: Kun for 0. til 4. klasse per 15.03.2021)
I det to timers værkstedsforløb gennemgåes Rantzaus udstilling med fokus på portrættet som genre og hvordan man gengiver menneskekroppen i kunsten. I forløbet skal eleverne lave flere skitser og prøve at gengive personer og værker på mange forskellige måder. Det afsluttes med et afsluttende kreativt projekt i museets værksted. Og alle kan deltage uanset om de er erfarne tegnere eller det er første gang, man ser en blyant.

Forløbet udbydes aldersdifferienteret. Alle klassetrin kan komme på besøg. 


_______________________________________________________

_O5A9040.JPG

ET KUNSTNERISK BLIK PÅ KASTRUPGÅRD - ET SANSEFORLØB

I dette forløb bruger vi vores sanser til at dokumentere naturen og skulpturene omkring Kastrupgårdsamlingen. Forløbet er konstrueret som en ekspedition omkring Kastrupgård. Der skal tegnes i skitsebøger, danses med skulpturer og laves værker af naturens materialer.  
 
Varighed 1,5 - 2 timer. 

Anbefales til indskoling og mellemtrin.

_____________________________________________________________

LINOLEUMSNIT PROCES-14.jpg

GRAFIK GRAFIK GRAFIK  (OBS: Kun for 0. til 4. klasse per 15.03.2021)

Kastrupgårdsamlingen er special museum for grafisk kunst. I museets præsentation af dets faste samling, er der rig mulighed for at udforske grafikken som kunstform. Her kan man opleve litografi, kobbertryk, linoleumstryk, træsnit med mere. I et undervisningsforløb vil eleverne stifte bekendtskab med et udvalg af museets samling på over 6000 grafiske værker. De ville skulle forholde sig til grafikken som kunstform og igennem billedsamtale selv tage stilling til om de synes, at grafikken kan være lige så stor kunst, som et maleri.

 

1 Times Undervisningsforløb: I selskab med museets underviser undersøger eleverne de mange motiver og finder svar på spørgsmålet: Kan grafik være lige så god kunst, som maleriet kan?

2 timers Værkstedsforløb: Grafisk workshop. Efter en inspirerende rundtur med fokus på motiverne, går vi i museets værksted og udforsker teknik. Eleverne vil skulle lave små grafiske værker med linoliumsknive og soft-cut. De større elever ville skulle arbejde med linoleum. 

Undervisning Kastrupgårdsamlingen Foto: Marlene Klausen

FASTE UNDERVISNINGSFORLØB

Billedanalyse (OBS: Kun for 0. til 4. klasse per 15.03.2021)

Hvordan virker et kunstværk og hvordan italesætter man det? I Kastrupgårdsamlingens billedanalyseforløb søger vi at styrke elevernes evne til at bruge deres øjne og sætte ord på det, de ser. Vi taler form og indhold og diskuterer værkets virkemidler.  

Temaer: Værkets virkemidler.