Kørners Kunstkonkurrence

Den 3. september kl. 16 åbnes udstillingen ’Kørners Kunstkonkurrence 2020’ på Kastrupgårdsamlingen. Udstillingen er en censureret udstilling med udvalgte kunstværker af uprøvede gymnasieelever fra hele landet. Konceptet er udviklet af kunstner John Kørner og har som omdrejningspunkt at få unge til at interessere sig for samtidskunst og det at være skabende kunstner.

Normalt vises der kun kunst af professionelle kunstnere på de statsanerkende kunstmuseer, som Vejle Kunstmuseum og Kastrupgårdsamlingen. Kørners Kunstkonkurrence er et vindue ind på kunstmuseerne for alle landets gymnasieelever. I år har omtrent 450 gymnasieelever fra almene og tekniske gymnasier i hele landet sendt deres værker ind til den censurerede udstilling, som er en årligt tilbagevendende begivenhed. Dette er tredje år. Samtlige elever har skabt værker med afsæt i temaet ’Rum’, og niveauet er højt.  På årets udstilling, der kun vises på Kastrupgårdsamlingen pga. Covid 19, kan man opleve de 31 vinderværker. Eleverne har fortolket temaet vidt forskelligt, og udstillingen er en interessant anledning til at kigge ind i unge menneskers billedsprog, referenceramme og materialevalg. Værkerne spænder fra tegning, grafik, video til skulptur, installation og fotografi.

Konceptet og udstillingen er opstået på initiativ af kunstneren John Kørner i samarbejde med Billedkunst-  og Designlærerforeningen, Undervisningsministeriet, Vejle Kunstmuseum og Kastrupgårdsamlingen. De deltagende værker er udvalgt af et panel bestående af kunster John Kørner og Lilibeth Cuenca Rasmussen, Trine Grøne fra Vejle Kunstmuseum, Fagkonsulent i billedkunst, design og design & arkitektur Bonnie Bay Andersen, Formand for Billedkunst-og Designlærerforeningen Line Højgaard Porse og Mette Sandhoff Mansa, museumsleder på Kastrupgårdsamlingen. Udstillingen er kurateret af kunsthistoriker Louise Banke.


For museumsleder Mette Sandhoff Mansa er det afgørende, at projektet er initieret af en anerkendt samtidskunstner som John Kørner.  Hun udtaler om konceptet, ”På museerne arbejder vi med kulturel identitet. Det er vores vision i dette, direkte samarbejde med de unge, at de unge tager kunstens verden til sig og - for alt i verden - ikke er bange for den. Hvad enten det måtte være som udøvende eller som brugere”.


Udstillingen åbnes med en fernisering torsdag den 3. september kl. 16:00 på Kastrupgårdsamlingen. Til stede til ferniseringen vil bl.a. være John Kørner, ligesom man kan møde resten af dommerkomiteen. Der vil være mulighed for at få John Kørner til at signere bogeksemplarer og plakater.  Pga. CO-Vid 19 er ferniseringen desværre kun for inviterede.
Udstillingen vises fra 3. september til 1. november 2020.