Joséphine Douet - THE BREATH OF LEVIATHAN - HAVETS VÆSEN

18. juni - 2. oktober 

I udstillingen The Breath of Leviathan – Havets væsen stiller den franske samtidskunstner Joséphine Douet (f.1972) skarpt på forholdet mellem natur og menneske i den antropocæne tidsalder med afsæt i egne observationer af landskabets forandringer.

Joséphine Douet er bosat i Paris, men tilbringer en stor del af året i Vendsyssel. I de senere år har hun set landskabet forsvinde som følge af de igangværende klimaforandringer. Udstillingen synliggør disse forandringer igennem kunstneriske fotografier og inviterer samtidig til refleksion og samtale om klimaforandringernes konsekvenser for både natur og menneske.

I Vendsyssel er landskabet i særlig grad udsat for påvirkninger fra vejrliget – en proces, der er blevet forstærket af klimaforandringerne. Landet svinder ind med foruroligende kraft, og landsbyer, som tidligere lå flere hundrede meter fra kysten, er nu ved at forsvinde i bølgerne. Det er netop forandringer i landskabet, som publikum konfronteres med i udstillingen. Fotoværkerne behandler landskabets erosion i en reduceret farvepalet, der samtidig formidler en stemning af metafysisk karakter. Det metafysiske aspekt, at der i naturen bor en kraft, som efterlader mennesket magtesløs – er et gennemgående tema i udstillingen og understreges ligeledes af titlen The Breath of Leviathan – Havets væsen, som er en henvisning til det gamle testamente, hvor et sagnvæsen æder sig ind på kysten og dermed varsler verdens undergang.