VERDENS LEGE

17. juni - 1. oktober 2023

Hvad er leg? Hvad leger børn rundt omkring i verden? Hvordan ser der ud, der hvor de leger? Disse spørgsmål forsøger udstillingen Verdens Lege at besvare. Med afsæt i kunst- og reportagefotografiet, Jørgen Leths dokumentarfilm Det legende menneske samt Hartmut Stockters interaktive legeinstallation Biodiversitetsflipperen fokuserer udstillingen på legen som en universel urkraft. Værkerne demonstrerer, at leg er et fælles menneskeligt træk på tværs af køn, religion, kultur og klasse. Børn leger, uanset om de vokser op som rige eller fattige, i en krigszone eller i fredelige miljøer.

Udstillingens værker viser kunstens evne til at formidle, hvad det vil sige at være menneske, og at legen er en menneskelig livsytring. Samtidig understreges legen også som et motiv, der har været dyrket siden tidernes morgen, og som kunsthistorien er fuld af eksempler på. 

Værkerne viser en mangfoldig verden. Både de mange, meget forskellige fysiske rammer, som børn vokser op i, deres forskellige påklædning og hvordan et ansigts karakter og udtryk kan variere i en uendelighed – men fælles for de næsten 50 fotografier er legen. Børnenes fordybelse i legen vidner om hengivenhed og en instinktiv selvforglemmelse, der gør deres tilhørsforhold sekundære. Legen bliver et symbol på en livslyst, og at det, at indgå i et fællesskab med andre børn, er det vigtige.

Afsættet for udstillingen er bogen Verdens Lege, hvor kunsthistoriker og museumsinspektør på Kastrupgårdsamlingen, Louise Banke, gennem ’mund-til-mund-metoden’ har indsamlet lege og fotos af børn fordybet i leg fra vidt forskellige steder i verden. Flere af bogens lege er udfoldet som interaktive 'legestationer' i udstillingen.