Stor donation til Kastrupgårdsamlingen: Morten Buchs samlede grafiske værk 2008-2017

Den danske kunstner Morten Buch har doneret hele sin hidtidige samlede grafiske produktion til Kastrupgårdsamlingen. Donationen viser bredden af Buchs eksperimenter med grafikkens genre indenfor de sidste 13 år.

Godt 33 værker af den danske kunstner Morten Buch (f. 1970) er blevet doneret af kunstneren selv til Kastrupgårdsamlingen. Donationen består af eksemplarer af kunstnerens samlede grafiske produktion fra han startede med at lave grafik i 2008 og op til 2017. Morten Buch har igennem hele sit kunstneriske virke undersøgt og afsøgt metoder og teknikker inden for grafikken og donationen indeholder både linoleumsnit, træsnit, litografi og serigrafiske tryk. Det er altså en donation af en af de mest alsidige kunstnere inden for den grafiske kunst i dag, som overdrager sit eget arkiv til Kastrupgårdsamlingen.

Kastrupgårdsamlingen præsenterede i 2018 i samarbejde med Horsens Kunstmuseum og Litografisk værksted Hostrup-Pedersen og Johansen en serie af Morten Buch på 44 monotypier i udstillingen ’PICNIC’, hvoraf museet indkøbte 12 til museets samling. Udstillingen fik 4 hjerter i Politiken og viste Buchs eksperimenter med netop monotypiet og trykket generelt. Blandt andet påbegyndte han i denne forbindelse sine forsøg med seriegrafiske tryk på tapet, som han stadig arbejder på i dag. Udstillingen synliggjorde Buchs velovervejede tilgang til grafikken og hans særlige fornemmelse for, hvad der gør et tryk til noget særligt. Buch formår vedholdende at udforske motiver og materialiteter inden for grafikken og hans kunstneriske udtryk bibeholder sit særkende på tværs af både hans maleri, skulpturer og grafik. Derfor er det en berigelse af de store, at en kunstner som netop udforsker grafikken vil donere hele sit arkiv til museet. Museet har som nævnt en række af Buchs værker i samlingen allerede, men donationen udfylder hullerne og gør, at Kastrupgårdsamlingen som det eneste museum i Danmark nu har Buchs komplette grafiske værk frem til 2017.

Morten Buch fortsætter sine eksperimenter med grafikken samtidig med, at han producerer malerier. Lige nu kan hans værker opleves på udstillinger hos Galleri Susanne Ottesen, København og i soloudstillingen ’Single Items’ på Bricks Gallery, København, indtil 20. marts 2020.

 

Udsendt  05.03.2020