100-års dagen for Th. Philipsens død

(da) Selvportræt - https://www.europeana.eu/portal/record/2020903/KMS4807.html. Theodor Philipsen. Statens Museum for Kunst. CC0 - http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Den 3. marts 2020 er det 100 år siden, at kunstneren Th. Philipsen døde. På Kastrupgårdsamlingen markeres Philipsens døds-år blandt andet med en stor sommerudstilling, hvor nulevende kunstnere udforsker Philipsens blik i deres egen værker.

Skal man pege på en, som har bragt Kastrup ind på den danske kunstscene, så er det Th. Philipsen. Theodor Philipsen (1840-1920) levede og arbejdede i Kastrup fra 1880’erne og frem til sin død i 1920. I den nationale kunsthistorie er Philipsen berømmet som den første danske kunstner, der mestrede impressionismen. Med mere lokale øjne er Philipsen også kunstneren der malede og portrætterede vejene i Kastrup og livet og dyrene på Saltholm omkring århundredeskiftet. Han er særligt kendt for sine mange malerier af køer og på hans eneste kendte selvportræt er køerne også med og slikker på kunstnerens pensel. Denne dobbelt-status som en af dansk kunsts største navne og manden med det kunstneriske blik på Kastrup gør, at Philipsen selvfølgelig også har en stor plads på kommunens kunstmuseum, Kastrupgårdsamlingen. Her udstilles fast et særligt udvalg af Tårnby Kommunes malerier og keramik af kunstneren i museets ældre hovedbygning. Tillige kan man få Philipsens malerkasse, skitsebog og briller at se. Og netop disse briller vil være udgangspunktet for den mest signifikante markering af Philipsen i år 2020.

Nina-Maria Kleivan, Værk fra udstillingen Philipsens Briller

Stor sommerudstilling: Philipsens Briller

Til sommer åbner en udstilling med kunstnergruppen Stablede Kanter på Kastrupgårdsamlingen. I egne værker, skabt specielt til udstillingen, har de ladet sig inspirere af Philipsens særlige blik og behandling af lys. Særligt som dette kom til udtryk igennem hans arbejder fra Saltholm. Som en del af kunstnergruppens inspiration og research frem mod udstillingen har de besøgt Saltholm flere gange. På den måde ønsker de medvirkende kunstnere i overført betydning, at iføre sig Philipsens briller. Udstillingen vil bestå af nye værker fra kunstnergruppen samt et udvalg af museets egne Philipsen værker. Derudover vil der blive udarbejdet et katalog, hvor eksperter fra andre faggrupper vil give et blik på Philipsen. Blandt andet vil museumschef ved Svendborg Museum, Esben Hedegaard, fortælle om køerne på Philipsens tid, en øjenlæge vil udrede, hvad Philipsens øjensygdom gjorde ved hans syn og meteorolog Jesper Theilgaard vil udrede himlen og vejrliget over Saltholm. På den vis kommer udstillingen hele vejen rundt om Philipsens liv og virke med samtidskunsten som indgangsvinkel. Udstillingen ’Philipsens Briller’ åbner d. 18. juni 2020.

I forbindelse med 100-året har museet fået produceret nye postkort med et udvalg af de udstillede Philipsen værker. Museets egen Philipsen-samling er åben i alle museets åbningstider.